Roo Gård Ridskola och Ridläger ligger i det vackra Roslagen. Vi har lika långt till Åkersberga som Norrtälje och du hittar oss längs kustvägen 276. Från centrala Stockholm tar det knappt en timme att åka.

Gården är stor och förutom ridskola/ridläger har vi nötdjur och ett växthus med tomat och grönsaksodlingar. Vi producerar även eget hösilage till våra djur.

Under höst, vinter, vår har vi ridskolan igång med grupper på olika nivå och med olika inriktning. Vi välkomnar såväl barn och ungdomar som vuxna ryttare och erbjuder våra mer rutinerade elever möjlighet att tävla på ridskolans hästar i hoppning och dressyr.  

Vi har olika åldersgränser på våra läger, på anmälningssidan framgår vilka dessa är.

Allmänna lägren. Vårt lägsta krav är att du har ridit så mycket att du klarar av din ponny utan ledare i skritt och trav inne på ridbanan. Grupperna delas in efter ridvana. För det hoppinriktade lägret krävs att du är van vid att hoppa i galopp.

Hopplägren har vi större krav på ridkunskap och hoppvana. Du ska kunna galoppera i lätt sits med kontroll och ha hoppat flera hinder i följd i galopp. Kanske har du tävlat eller har det som mål. Även mer rutinerade ryttare är naturligtvis välkomna, vi delar in i grupper och anpassar övningarna så att alla får en lagom stor utmaning. Det viktigaste av allt är att du tycker att hoppning är kul!

Killar är självklart välkomna till oss men vi vill att du tar kontakt med oss innan anmälan så vi är överens om hur boendet ska se ut. Våra hästar är inte så stora, så vi vill även att ryttare som väger mer än 65 kg eller är längre än 170 cm kontaktar oss innan anmälan så att vi inte får för många större ryttare på samma läger.


Våra ponnyer och hästar
Vi har B-, C- och D-ponnyer och några stora hästar, sammanlagt har vi ett trettiotal hästar på gården under ridlägren. Alla våra ponnyer och hästar är snälla att sköta och hantera, och står uppstallade i boxar i två olika stall. Under lägren är hästarna som regel ute på bete på natten och står inne på dagen.

Många av våra ponnyer och hästar är kanske lite piggare än vad du är van vid från din ridskola. Våra ridskoleelever tävlar mycket med våra ponnyer och hästar, och därför vill vi ha hästar med lite mer energi. Våra hästar går också färre lektioner än de flesta ridskolehästar, vilket gör att de för det mesta är pigga och tycker att det är roligt att få arbeta. Självklart har vi också lugnare hästar och ponnyer, och med hjälp av vårt frågeformulär och intervjuer försöker vi att fördela hästarna så att alla blir nöjda.

Egen ponny eller häst
Vill du ta med dig din egen ponny/häst går det bra efter överenskommelse med oss. Hästen ska vara fullt frisk och vaccinerad mot influensa. Den ska fungera i grupp med andra och orka gå två lektioner/dag, samt ha en lämplig utbildningsnivå för det läger du ska vara med på. Till hopplägren ska hästen kunna hoppa lägst en Lätt E-bana.

Priset är detsamma som om du rider på ridskolehäst och självklart gäller samma regler vid ridning och hantering för dig som har egen häst som för deltagare på ridskolehäst.

Ridningen
Vi rider två pass per dag i mindre grupper. Ridningen sker både på ridbana/ridhus och i naturen.

När du kommer får du prata med någon av våra instruktörer som tar reda på vilka önskemål om typ av ponny/häst du har. När vi träffat alla lägerdeltagare delar vi ut hästar och har sedan provridning för att se om hästfördelningen fungerar eller om vi behöver göra något byte. Du behåller därefter din häst hela veckan förutsatt att allt fungerar.

Dagsschema
Så här kan en dag på lägret se ut:

7.30                 Frukost, städning av rummen
8.30                 Intag av hästarna
9.30-11.30       Ridning/Teori
12.00               Lunch
13.30-15.30     Ridning/Teori
16.00               Utsläpp av hästar
17.00               Middag
18.15-18.30     Kiosk
18.30               Bad och fritid
21.00               Kvällsmat
22.00               På rummen
23.00               Tyst och lugnt i stugorna

Innan eller efter vissa ridpass skrittar vi ut en sväng i skogen runt gården. Vi har också tid för tipsrunda till häst en dag. Vi har två ridbanor och ridhus, samt möjlighet att rida ute på ängen där vi även har en terrängbana. Vi varierar plats för våra lektioner men försöker att vara utomhus så mycket som möjligt!

Allmänna läger
Under veckan kommer du att få rida ut, både i gruppen och två och två på tipsrunda. Du får träna balans barbacka, rida dressyr, hoppning och Working Equitation. Vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper och delar in i grupper efter utbildningsnivå. Våra instruktörer är utbildade och har som sin huvuduppgift att se till att du har kul och får massor av ny kunskap med dig hem. Du rider i huvudsak för en och samma instruktör under veckan.

Hoppläger
På hopplägren har vi ett pass hoppning varje dag och det är viktigt att du tycker att det är roligt att hoppa. Våra ponnyer och hästar är ganska pigga vid hoppning, så det är viktigt att även ryttaren tycker att hoppning är kul! För det hoppinriktade lägret krävs att du kan kontrollera hästen i lätt sits i alla gångarter samt kunna hoppa hinder i följd i galopp. Hopplägren är för dig som kan hoppa bana, du kanske tävlar i hoppning eller vill börja tävla.

Även ryttare med mer erfarenhet från hoppning är naturligtvis välkomna, vi delar in grupper och anpassar undervisningen utifrån ryttarnas förkunskaper. Vi tränar på både kontroll, teknik, balans och att rida hel bana. Under hopplägren kommer du att ha en instruktör i hoppning och en annan i dressyr.

Boende
Du bor i småstugor inte långt ifrån stallet. Fem stugor har fyra bäddar, är ni ett större kompisgäng som absolut vill bo ihop kan ni bo i vår större stuga som rymmer sju personer. Sängarna är utrustade med täcke och kudde, lakan och påslakan tar du med dig. Fryser du finns filtar att låna.

Toaletter och dusch finns vid ridhuset, vid småstugorna finns ett torrdass att använda nattetid.

Att bo borta är inte alltid så lätt, med olika vanor, hemlängtan, att hålla sams med sina kamrater m.m. För att alla ska trivas har vi en del regler kring boende:

Alla ska vara på sina rum 22.00 och ljudnivån därefter ska vara låg, så att de som vill sova har en möjlighet till det. Klockan 23 ska det var helt tyst. Stugorna är små och lite undanplockning och städning varje dag ingår. Ridkläderna förvaras på altanen eller i grillhuset.

Blir det problem finns våra ungdomsledare i närheten hela natten, ring eller kom ner till dem och säg till. Är det något de inte kan lösa kontaktar de en vuxen som är på plats inom några minuter.

Maten
Alla har vi olika vanor och smak vad gäller mat, men ingen har hitintills under åren varit hungrig på våra läger. Allergier och annan specialkost meddelas vid anmälan.

Alla måltider: frukost, lunch, middag och kvällsmål, serveras i vår stallkiosk och vi  erbjuder tre alternativ: standard, vegetariskt eller laktos-/glutenfritt. Under för- och eftermiddagen finns frukt och saft framme till ryttarna utanför stallen.

Stallkiosken
I stallkiosken kan du handla glass, dricka, godis m.m. Du sätter in dina pengar vid ankomst och det som finns kvar hämtar du ut innan du åker.
Vi vill inte ha pengar eller andra värdesaker i husen.

Fritiden
Våra ungdomsledare är ansvariga för alla kvällsaktiviteter. Bad, lekar, brännboll, spöknatt eller vad de nu kan hitta på. Kom gärna med egna förslag!

Samling och avslutning

Tiderna hittar du under respektive läger. Vid samling blir alla elever intervjuade och får gemensam information om vad som gäller under veckan. Vi pratar också med alla föräldrar enskilt så att vi får reda på om det är något speciellt vi bör veta. När alla ehar blivit intervjuade, delar vi ut hästarna och håller en provridning. Eventuella byten av häst sker nu innan det är dags att samlas vid grillen för kvällsmat.


Avslutningen innebär alltid någon form av uppvisning. På de allmänna lägren är detta oftast en kadrilj med alla lägrets ekipage.  På hopplägren avslutar vi med en hopptävling. Vi bjuder sedan på glass m.m. och tar ett sista farväl av alla nya två- och fyrbenta vänner.

Utrustning
Du ska ha några svala långärmade skjortor/tröjor att rida i. Detta för att inte riskera skrapa upp armar och armbåge om du ramlar av. När du leder din häst till och från hagen ska du ha hjälm, rejäla skor och handskar så att du inte blir bränd i handen om hästen rycker till. Vid hoppning är säkerhetsväst obligatorisk.

Värdesaker och fotografering
Vi kan inte ta ansvar för värdesaker, t ex kamera, mobiltelefon mm.
Det är helt okej att låna telefon och ringa hem på kvällen. Det är som gäller för att fotografera och filma under lägret gås igenom vid lägerstart, dock är allt rörligt material bara för personligt bruk och får inte läggas ut på sociala medier.

Bokning
Här hittar du info om bokningsprocessen.

Olycksfallsförsäkring
Kontrollera med ditt försäkringsbolag, så att du är säker på att din försäkring gäller för all ridning på kursen eller ridlägret.
Saknar du försäkring eller vill komplettera kan du göra det vid lägerstart, meddela oss i så fall. 

VÄLKOMNA TILL OSS!