För dig som vill utveckla din ridning tipsar vi om vår temaridning på fredagar. Denna termin erbjuder vi, bland annat, två olika serier med lektioner på temat dressyr respektive markarbete. Ridning sker i små grupper, lektionstiden är 75 min för att ge tid till genomgångar och reflektioner under ridpasset.

Det går bra att anmäla till enstaka temaridningar, väljer du att vara med alla fyra tillfällen i en serie får du 50% rabatt på sista tillfället.


Tema dressyr:

Varje tillfälle innehåller både ridning i små grupper samt avsutten teori där deltagarna får vara med och studera ett eller flera ekipage för att utveckla sin förståelse för det aktuella temat. Från nivå 3 och uppåt.

Instruktör: Cajsa

Kostnad: 500 kr/tillfälle

23/2 Takt och tempo: Vad är rätt takt och tempo i de olika gångarterna? Hur gör jag för att ändra tempo med bibehållen takt och hur gör jag för att förbättra hästens naturliga takt och tempo? Vi arbetar med övergångar och tempoväxlingar för att hitta såväl balans som elasticitet hos hästarna.

22/3 Sits och inverkan: Hur hittar jag en korrekt lodrät sits och hur påverkas min inverkan på hästen av min sits? Vi arbetar med övningar som främjar en god sits och inverkan och tittar på vad just du behöver utveckla för att förbättra din position och din kommunikation med hästen.

19/4 Lösgjordhet: Hur hjälper jag hästen att bli mentalt och kroppsligt lösgjord? Vad menas egentligen med lösgjordhet och hur når vi dit? Vi arbetar med lösgörande rörelser med målet att få avslappnade och mjuka hästar.

17/5 Form: Vad är korrekt form vid ridning? Hur påverkas hästens naturliga form av dess exteriör, och hur tänker vi kring hästens form utifrån dess ålder och utbildningsnivå? Vi arbetar med att få hästarna att arbeta i en ändamålsenlig form utifrån dess egna förutsättningar.


Tema markarbete:

För dig som vill bli en bättre hoppryttare, eller kanske föredrar markarbete framför hoppning. Vid varje tillfälle arbetar vi med bommar, cavaletti och bockar, med fokus på olika aspekter av markarbete. I samband med att vi bygger fram dagens övningar ges även en genomgång av lektionens syfte. Målet är att kunna rida olika typer av övningar med god balans och inverkan i den lätta sitsen. Serien avslutas med en Caprillibana, vid detta tillfälle ger vi förtur till dem som deltagit i temats tidigare tillfällen. Från nivå 3 och uppåt.

Instruktör: Sara

Kostnad: 500 kr/tillfälle

16/2 Sits och balans: Hur hittar jag en god balans i lätt sits för att kunna inverka på min häst och inte störa den när vi arbetar med markarbete och hoppning? Vi arbetar med sits- och balansövningar på marken och över bommar/bockar.

8/3 Takt och tempo: Hur hjälper jag min häst att hitta rätt takt och tempo i markarbetet? Vi arbetar med att reglera steglängden, bl.a. med hjälp av bommar på olika avstånd och tränar på att räkna steg och galoppsprång.

12/4 Böjda spår: Hur får jag min häst att arbeta korrekt över bommar på böjt spår? Vi arbetar i trav och galopp på olika böjda linjer och tränar på att hitta rätt väg och få hästen runt innerskänkeln för att hitta rätt flyt och en god balans.

3/5 Caprilli: Vi rider en bana med bommar, låga hinder och olika kontrollpunkter, med målet att hitta bra vägar, rätt tempo för de olika delarna i banan och en god balans hos både häst och ryttare. Förtur ges till deltagare som deltagit vid tidigare tillfällen i denna lektionsserie.